sâmbătă, 16 noiembrie 2024

Invitație la masă cu Sigillum Moldaviae

     Sunt sigură că ați savurat nu o dată o sticlă de vin Beciul Domnesc, vin cu tradiție din 1949. Este doar unul din brandurile companiei Beciul Domnesc, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România, despre care vă voi vorbi astăzi.



    Compania exploatează 1400 ha cultivate cu viță de vie nobilă în renumitele podgorii Cotești, Odobești, Panciu și Huși. 

    Vă recomand o vizită la monumentul Beciul Domnesc cu degustare a patru sortimente de vinuri și un vinars. Monumentul este mândria companiei și datează din secolul XVI. Legenda spune că este chiar ctitoria voievodului Ștefan cel Mare.Este unicul beci din România cu pisanie domnească săpată în piatră. Are cap de bour, steaguri și inscripția : „A stăpânitorului prințu al Moldavi Mihail Sturza v.v anul 1839, prin supusă slugă medelnicer Asanachi Panfile” . Este inclus în  Lista Monumentelor Istorice și în Registrul Național al Patrimoniului Turistic din România, ca monument istoric de categoria A.

    În podgoriile Beciul Domnesc sunt struguri negri, roze și albi. Cele mai reprezentative soiuri existente în plantații sunt Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Traminer, Busuioaca de Bohotin, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasa Româneasca, Fetească Albă, Fetească Regală şi Galbena de Odobești.

    Portofoliul Beciul Domnesc cuprinde produse din categoriile vin, vinars, băuturi spirtoase și oţet. Printre brandurile de vin din portofoliul companiei se numără Mirabilis Machina, Sceptrus, Vinoteca, Comoara Pivniţei, Egregio, Rosé Vérité, Beciul Domnesc, Beciul Domnesc Grand Reserve, Sigillum Moldaviae și altele, iar portofoliul de vinarsuri este format din brandurile Mioriţa și Jad.

    Sigillum Moldaviae este un simbol al momentelor petrecute împreună, perfect pentru zile de sărbătoare cu apropiații. Acest vin răsfață simțurile cu notele sale delicate de fructe, bogate și complexe, reflectând frumusețea și diversitatea podgoriilor moldovenești.

    La rândul său, Sigillum Moldaviae are mai multe sortimente despre care voi vorbi astăzi, încercând să fac un pairing perfect cu preparate din gastronomia locală sau internațională. Sper că voi reuși să vă conving să încercați sortimentele variate Sigillum Moldaviae alături de prieteni sau familie, la o masă unde vor acompania diverse preparate de mâncare.

   Știu că intensitatea gustului unui preparat nu trebuie să domine vinul pe care îl alegem, sau viceversa, vinul să nu atenueze, prin corpolența lui, aromele din mâncare. Corpolența este textura vinului, vâscozitatea și consistența sa.

    Vinurile cu o corpolență scăzută sunt subțiri, albe, cu un volum de alcool mai scăzut și se asociază cu pește, preparate vegetariene, salate, aperitive.

    Vinurile cu o corpolență medie pot fi atât albe, cât și roșii și se asociază cu feluri principale cu carne slabă, paste, pizza, pește gras, preparate cu sosuri mai grele.

    Vinurile cu o corpolență mare sunt vinuri roșii, tari și se asociază cu carne roșie, paste cu sos mai greuș nu se asociază cu mâncăruri acide și condimentate.

    Feteasca Neagră este un vin nelipsit de la mesele festive. Este un vin catifelat, echilibrat, cu note fructate de prune şi mure accentuate de o aromă discretă de ghimbir. Se poate servi cu un couscous marocan cu vită, couscous sârbesc cu vită sau couscous cu legume și carne de vițel.



    Pinot Noir este roșu, demidulce, cu note aromate de cireșe negre accentuate de note condimentate de vanilie. Îl recomand alături de o tocăniță de miel sau de berbecuț cu ceapă și usturoi verde, cartofi sau mămăliguță.

    Rose este demisec, are note florale de bujori, trandafiri și frunze proaspete de busuioc. L-am încercat cu brânzeturi proaspete feta și chevre și o mare varietate de bruschette.

    Busuioaca de Bohotin este un rose demidulce cu arome florale de trandafiri, busuioc și izmă. Un vin care a câștigat multe medalii în competiții. De savurat împreună cu un desert cremă de mascarpone cu fructe (banană, piersică, afine sau și alte fructe de pădure, cireșe confiate).

     Muscat Ottonel este alb, demisec,  parfumat, are arome de flori de tei, salcâm și note de citrice. Vă propun să îl degustați împreună cu un păstrăv la cuptor, cu lămâie, usturoi și pătrunjel acompaniat de niște legume la abur.



    Tămâioasa Românească este un vin alb, dulce, cu arome fructate de ananas și citrice. Vă sfătuiesc să îl serviți alături de o plăcintă mediteraneană cu ardei, spanac, șuncă, mozarella, ceapă, usturoi.

    Feteasca Regală & Sauvignon Blanc este un vin demidulce din Podgoria Huși, cu arome florale de soc, salcâm şi frunze de coacăz. Încercați-l alături de o salată Caesar cu dressing cremos, crutoane și parmezan, cu frunze de lăptucă.

    Feteasca Albă este un vin elegant, cu arome de flori de câmp, note citrice și mere. Este un vin demisec potrivit pentru orice moment al zilei și care merge cu o salată de andive cu piept de curcan, maioneză și capere. Sau, dacă preferați și bucătăria japoneză, se poate gusta alături de sushi cu ton, somon, creveți.

    Am trecut în revistă sortimentele Sigillum Moldaviae invitându-vă să le savurați alături de preparate diverse. Am scris acest articol pentru concursul SuperBlog 2024, ediția de toamnă. 

    Este o invitație la momente plăcute alături de familie și prieteni, în compania unui vin de prestigiu și a unor arome delicioase în farfurie. Sper că v-au plăcut recomandările mele și ați găsit inspirație. 

    

    

Niciun comentariu: