marți, 10 decembrie 2024

Cafeneaua cu pisici. Neko Café-Anna Sólyom

  Voi încerca să fac o mică recenzie a romanului  „Cafeneaua cu pisici. Neko Café” de Anna Sólyom.

În japoneză, ”neko” înseamnă pisică. Acțiunea se petrece în Barcelona. Dar conceptul nu ne este străin nici nouă. Și în România există două astfel de cafenele unde se face terapie. Aceste mici feline nu sunt străine nici de unele cafenele pe care le frecventez, La Metoc sau Lente. Sunt cuminți, uneori îți sar în brațe, sunt indiferente sau cerșesc atenție. Specialiștii confirmă efectul terapeutic al pisicilor, mai ales pentru oamenii depresivi. Ele elimină energia negativă din corp.

    Să revenim la romanul nostru. Eroina principală este Nagore, care are 40 de ani, e singură, fără serviciu și urăște pisicile. Cunoscându-i dificultățile financiare, o prietenă îi propune să se angajeze la o cafenea cu pisici, în ciuda aversiunii ei. Nagore își stăpânește fobia și hotărăște să meargă la interviul de angajare. Patroana cafenelei este o japoneză, Yumi, care o place, îi prezintă „afacerea” și și-o dorește ca angajată. Nagore face cunoștință cu cele șapte pisici din cafenea și decide că are nevoie de această slujbă, așa că își începe noua aventură în Cafeneaua cu pisici. Ea trebuie să se îngrijească de pisici și de clienți. Aceștia nu trebuie să deranjeze pisicile, dar le pot adopta. 

    Sunt șapte pisici drăguțe, fiecare cu personalitatea ei. Mai târziu, va mai apărea una, Sort, pierdută sau părăsită. Misterul se dezleagă, unul din clienți , Marc, o lăsase acolo, pentru că gazda sa nu accepta animale de companie. Sort fusese motanul drag al bătrânului Elias, care va vizita cafeneaua. La final, el își lasă casa lui Marc, iar pe Sort lui Nagore, care începuse să le îndrăgească. Marc și Nagore vor forma un cuplu. 

    La cafenea, Nagore, artistă, învață să facă pisici cu mustăți din spumă în cafea. Pisicile sunt foarte mulțumite. Ele își au viața lor netulburată. Vezi „A treia lege” pisicească (Chan): „Ia o pauză( un pui de somn poate face orice problemă să pară mai mică)”. Sunt companioane de încredere. Ne oferă lecții de viață și au un efect terapeutic, de relaxare. Ne pot ajuta să ne descoperim ikigai-ul. cuvânt japonez care definește ceea ce te face să te simți viu, rațiunea noastră de a ne trezi dimineața.

    Este un roman plăcut care se citește pe nerăsuflate. Ești curios să vezi ce năzbâtii au mai făcut „copiii”, așa cum își numește Yumi pisicile, cum se adaptează Nagore, cum își găsește iubirea. 

    Autoarea s-a născut la Budapesta, iar din 2012 locuiește chiar în Barcelona. Este terapeut psihosomatic și scriitoare, absolventă de filozofie, de unde reiese și crearea acestui roman, bestseller internațional.  

    Cafenelele cu pisici sunt un fenomen internațional acum. Prima astfel de cafenea a fost deschisă în 1998 la Taipei, Taiwan.

    Da, autoarea dedică acest roman ființelor feline, cu mulțumiri pentru că există.

    Și eu însămi am multe pisici, care îmi sunt dragi cu toate. De aceea m-am și bucurat foarte mult când am câștigat această carte la un concurs Humanitas fiction. Ilustrată și cu desene drăguțe ( Nagore însăși desenează felinele în roman), este o lectură captivantă.



Magia Crăciunului cu vinul Beciul Domnesc

     Iată, Crăciunul bate la ușă. Suntem în acea perioadă a anului în care oamenii, casele , orașele se pregătesc de marea sărbătoare a nașterii Mântuitorului. Este o sărbătoare care aduce multă bucurie. Copiii vor fi cei mai alintați, dar toată lumea se pregătește de sărbătoare. Copilăria este locul unde m-aș întoarce oricând, fără regrete. „Cea mai mare bogăție din această lume sunt copiii, mai mult decât toți banii din lume și toată puterea de pe pământ.” (Mario Puzo)

Tasha Tudor(1915-2008), ilustratoare americană


    Mai mult decât împodobirea bradului, cadouri, mese îmbelșugate, Crăciunul este despre fraternitate, despre reunirea familiilor, despre acest sentiment înălțător care ne unește. Este poate cea mai frumoasă sărbătoare a anului. O așteptăm mereu cu nerăbdare.

    La noi, în seara de Ajun se aud colindători ce vin să ne ureze cu colinde străvechi. Îi primim cu drag și le oferim merinde pentru suflet, mere, nuci, covrigi, plăcinte, pe care ei și le pun în trăistuțe. Băieților și bărbaților le oferim și un pahar de vin. Anul acesta vom sărbători cu vin Beciul Domnesc

    Toată ziua, la noi în casă răsună colinde românești, dar și străine, tradiționale și moderne. Creăm astfel o atmosferă de sărbătoare, în timp ce noi cu toții trebăluim. Chiar acum, când scriu acest articol, ascult colinde de Ștefan Hrușcă. Intru în atmosfera de sărbătoare.


    Împodobirea bradului de Crăciun

    Noi ne-am obișnuit să cumpărăm un brăduț mic la ghivechi pe care îl plantăm după sărbători. Este frumos. Eu mă ocup de obicei cu împodobirea bradului. Am achiziționat de-a lungul timpului decorațiuni frumoase din toate colțurile globului. Mai avem și podoabele din vremea când părinții noștri erau copii. Și le combinăm artistic, în așa fel încât să fie o temă principală. Nu îl încarc prea mult. În fiecare an cumpărăm o decorațiune nouă. Anul acesta am luat globuri cu motive armenești. Cu stea în vârf, beteală, luminițe, bradul este gata.  Abia aștept să îl împodobesc și să mă laud cu el cunoscuților. Ne place să ne trimitem imagini cu brăduții împodobiți. Decorăm toate camerele. Cumpărăm de obicei și o Crăciuniță și un brad miniatural. 


    Pregătirea mesei de Crăciun

    În timp ce eu împodobesc bradul, la bucătărie este foc continuu. Se pregătește platoul cu aperitive și mezeluri ( charcuterie) , salata boeuf, sarmalele, friptura de porc la cuptor, dar mai ales cozonacul, care se lasă la crescut. Mai facem în plus și alte prăjituri. Preferații mei sunt biscuiții cu scorțișoară. Nu este o gustare frugală, ci o masă îmbelșugată. Așa e tradiția la noi în casă.




    Aranjarea mesei

    Acordăm o atenție deosebită și aranjării cu stil și rafinament a mesei. O față de masă de sezon, cu suporturi de farfurii noi și foarte drăguțe, vesela cu tematică de Crăciun, un aranjament cu brad și o lumânărică. 


    Dăruirea cadourilor

    Cu bradul împodobit, masa pregătită și aranjată, casa întreagă decorată și în sunet de colinde, noi obișnuim să ne dăruim cadouri. Cântăm cu toții ”O, brad frumos!” și ciocnim un pahar de vin Beciul Domnesc, vin cu tradiție. Darurile sunt simbolice, Moșul este de obicei darnic și aduce fiecăruia câte ceva. Este o bucurie să oferi și să vezi surpriza din ochii primitorului. Mie îmi place și tradiția islandeză de a dărui cărți: Jolabokaflod ( inundația de cărți).




    Servirea mesei

    Apoi ne adunăm în jurul mesei de Crăciun, unde la aperitive vom servi un Muscat Ottonel, la friptură o Fetească Neagră și la desert o Tămâioasă Românească. După cum vedeți, vinul e nelipsit la preparatele delicioase, acompaniază cum nu se poate mai bine felurile de mâncare. Am ales branduri din portofoliul Beciul Domnesc pentru că este un vin premiat, cunoscut, cu tradiție.




    Așa petrecem noi seara de Ajun. V-am invitat în casa mea pentru a sărbători împreună cu acest articol scris pentru ediția de toamnă SuperBlog 2024.  Este încheierea acestei ediții frumoase.

   Doresc pace în toate casele oamenilor. La mulți ani cu bine! Crăciun fericit tuturor!

   „Slobozi-ne gazda-n tinda,

Ziurel, ziurel

Ca-i omatu’ pana’n grinda

Ziurel de ziurel.

Si camasa-i subtire

Si intra frigu’ prin ie.

Ca-i destul gazda de-aseara

De cand stam pe prispa afara.

Sa nu crezi, gazda, gazdita

Ca n-om colinda-n credinta.

De ni-ti da vreo doua mere

Bine ne-a parea de ele.

Si-un colac de grau frumos

De nasterea lui Hristos.

Si la anu’-om veni iara

De nu ni-i mai tine-afara.”


    


    

marți, 3 decembrie 2024

Cursuri (3)

7&14 decembrie,  Ateliere de Crăciun la Tiffany Art 

„✨ Ateliere de Crăciun la Tiffany Art ✨

Am ajuns in acea perioada a anului cand incepem sa ne gandim la sarbatorile de iarna, asa ca la inceputul lui Decembrie te invităm la un atelier Crăciunesc, unde vei învăța să realizezi ornamente din sticlă colorată folosind tehnica Tiffany🎄


📅 7 Decembrie & 14 Decembrie

💰 230 RON


Pentru mai multe detalii si inscrieri asteptam sa ne contactati:

📧 ruxandra@tiffany-art.ro

📞 0727 088 225 ”



10 decembrie, 11:00, atelier ornamente de Crăciun, Maria Costake

„Sarbatorile se aporpie cu pasi repezi asa ca pentru luna Decembrie iti propun un atelier tematic de Craciun✨


✨Marti, 10 decembrie, te invit de la 11:00 la un workshop relaxant de pictura pe sticla! Te voi ghida sa pictezi ornamente de Craciun unice pentru tine sau cei dragi, la @renaissanceartgalleryro unde vei putea admira expozitia mea personala, Femininity Garden - Renaissance Garden si noua colectie de esarfe din casmir in editie limitata.


Vom petrece impreuna 3 ore minunate in care va voi vorbi despre culoare, tehnica picturii pe sticla, si va voi ghida sa pictati cele mai frumoase globuri festive. Atelierul va avea loc la Renaissance Art Gallery, un loc fabulos. 🌸


Marti, 10 decembrie, intre orele 11:00-14:00

📍 Renaissance Art Gallery - Strada Iancu de Hunedoara 14C, Voluntari. (Se ajunge foarte usor si rapid din Bucuresti cu masina/uber/taxi sau mijloace de transport in comun)


Costul de 250 de lei include toate materialele de care ai nevoie pentru pictura, cafea, ceai, apa si gustari. Vei pleca acasa cu un ornament din sticla unic.


Totodata, intre 14:00-17:00 vei putea face la @renaissanceartgalleryro cumparaturile de Craciun pentru tine sau cei dragi. Voi fi prezenta cu intreaga colectie de esarfe din matase, globuri pictate manual, felicitari si pentru prima data vei putea vedea si achizitiona noua colectie de saluri din casmir!


Atelierul se adreseaza persoanelor de peste 18 ani.


Va puteti inscrie printr-un mesaj la maria@mariacostake.com sau pe site https://www.mariacostake.com/workshops


📞 +40791386436


Sunt tare entuziasmata sa ne (re)vedem!”


17,18&19 decembrie, 𝗔𝘁𝗲𝗹𝗶𝗲𝗿𝗲𝗹𝗲 𝗦𝗽𝗶𝗿𝗶𝗱𝘂𝘀̦𝗶𝗹𝗼𝗿 - 𝗔𝗰𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶 𝗚𝗥𝗔𝗧𝗨𝗜𝗧𝗘 𝗶̂𝗻 𝗟𝗶𝗺𝗯𝗮 𝗘𝗻𝗴𝗹𝗲𝘇𝗮̆ 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗶 🎄

„🌟 Shakespeare School invită toți copiii care au fost cuminți anul acesta să viziteze Atelierele Spiridușilor - un loc magic și creativ, dedicat copiilor de 𝟱-𝟭𝟭 𝗮𝗻𝗶! 🧑🏼‍👧🏻


🗓️ 𝗖𝗮̂𝗻𝗱? Pe 17, 18, 19 decembrie

📍 𝗨𝗻𝗱𝗲? La sediile noastre din Drumul Taberei & Moșilor


𝗖𝗲 𝘃𝗼𝗺 𝗳𝗮𝗰𝗲 𝗹𝗮 𝗔𝘁𝗲𝗹𝗶𝗲𝗿𝗲?

✨ Vom crea decorațiuni cu mânuțele noastre

✉️ Vom scrie scrisori pentru Moș Crăciun 🎅🏻

🔔 Vom cânta colinde în Limba Engleză!


Și pentru că spiridușii călătoresc peste tot pe glob 🦌🌎... toate activitățile vor fi în 𝗟𝗜𝗠𝗕𝗔 𝗘𝗡𝗚𝗟𝗘𝗭𝗔̆!


Intrarea este GRATUITĂ 🎁, însă locurile la atelier sunt limitate, așa că rezervă-i spiridușului tău un loc chiar ACUM, accesând link-ul din bio sau printr-un mesaj cu textul ”ATELIER” ”