Italia-un tărâm de poveste. Eu nu am ajuns pe acele meleaguri, însă mi-aș dori și știu din poze, filme și poveștile cunoscuților cât de idilic este. În general, Mediterana ne invită la visare, cu regiunile sale care se întind în Africa, Asia și Europa. Am văzut și eu Mediterana în Franța și am fost entuziasmată.
Italia, țara de origine a uleiului de măsline Monini , face parte din bazinul mediteranean. E peninsula binecunoscută ca lo Stivale - cizma-. Sicilia și Sardinia sunt insule în Marea Mediterană, alături de multe alte insulițe. Toscana și Liguria, ca și regiunile de sud, au zone de coastă și climat blând. Cât de frumos trebuie să fie în realitate! Eu admir Italia pentru frumusețea peisajului, a oamenilor, pentru artă și cultură, dar și pentru dieta mediteraneană. Toate acestea sunt arhicunoscute și despre acestea vom vorbi astăzi, pornind de la uleiul de măsline extra-virgin Monini, sponsorul ultimei probe a competiției Spring SuperBlog 2025.
Eu urmăresc Echappees belles și emisiunile culinare de pe TV Paprika și acolo am văzut minunile ținutului mediteranean. Mai e o emisiune cu oameni care își caută case și pot să spun că mi-ar plăcea să locuiesc acolo. Clima este blândă, oamenii calzi, peisajele minunate și mâncarea fabuloasă.
Eu nu gătesc mult în gospodărie , dar ador să încerc și rețete din alte tradiții culinare delicioase și sănătoase totodată. Rețetele italiene sunt simple și foarte populare. Rădăcinile sale se întind din secolul IV î.Hr. și, documentându-mă, am aflat că influențele bucătăriei italiene sunt etruscă, grecească antică, bizantină și evreiască.
Mă bucur că găsim și la noi magazine cu specific italian, de unde mă aprovizionez cu bunătăți. Multe specialități sunt produse de origine protejată. Frecventez și restaurantele italienești, trattorii și osterii, unde mă simt excelent.
![]() |
Osteria în artă: Carl Bloch,1866, Într-o Osterie romană, National Gallery of Denmark, Copenhaga |
Preferatele mele sunt brânzeturile-mozzarella și burrata-, salamurile și mortadella, bruschetele, pastele carbonara, pizza, focaccia și tiramisu.
Îmi place să mănânc burrata cu pâine prăjită, roșii proaspete, busuioc și ulei de măsline extravirgin, pesto, salată sau prosciutto.
Am făcut chiar eu în casă pesto, salată de avocado, paste Arrabiata, fritatta și carbonara cu guanciale, dar și binecunoscutul desert tiramisu.
La aperitive și feluri de mâncare principale folosesc întotdeauna ulei de măsline pentru că are un gust bun și este sănătos. Cât de frumoase sunt livezile de măslini! Așa aduc un strop de magie în farfurie, un strop de soare italian în bucătăria mea. Am și pictat la un atelier tabloul lui van Gogh, Măslini cu cer galben și soare. Îl am și acum. Există o civilizație a măslinului, arborele veșnic roditor.
Monini a fost fondat în 1920 în „inima verde a Italiei”, la Spoleto, în Umbria. Este actualmente distribuit în toată lumea. Are numeroase certificări și respectă standarde de calitate excelentă. Ieșirea din presă a primului suc dens de măsline, în noiembrie, este motiv de sărbătoare în Italia, una din cele mai vechi sărbători tradiționale. Italienii știu să sărbătorească!
Cel pe care îl produce Monini se numește Monello. Este verde, cu reflexe aurii, cu un parfum clar de tomată verde, puţin erbaceu şi înţepător. Are o personalitate puternică, un caracter spontan şi un gust amar, uşor picant, ceea ce îl face perfect pentru a spori gustul mâncărurilor robuste ale bucătăriei de sezon.
Nu aș rata degustarea primului ulei de măsline extravirgin pe o felie de pâine prăjită. Cred că este savuros! 100% natural, obținut prin stoarcere.
Și pentru că este vară, folosesc uleiul de măsline extravirgin Monini în salate. Îl pot folosi pe cel clasic, sau pe cele aromatizate, de o mare varietate, cu busuioc, usturoi, chili, lămâie și trufe. Asta pentru că îmi plac în general mâncărurile mai condimentate.
Ca și medic, sunt convinsă de binefacerile sale pentru sănătate. Eu îl folosesc și în cosmetică, pentru ten, mâini și păr.
Monini cultivă soiurile Moraiolo, Frantoio, Leccino și altele. Pe site-ul Monini găsiți și un frumos tur virtual al livezii. Profitați. Ne transportă pe dealurile însorite ale Umbriei.
Natura ne învață în tăcere. Peisajul mediteranean este fabulos și oamenii au știut să îl păstreze. Se bucură de ceea ce le oferă natura mai prețios, pentru o viață împlinită și sănătoasă. Să luăm și noi exemplul lor!