sâmbătă, 5 aprilie 2025

Subiecte tabu

 Este o după-amiază frumoasă de primăvară, m-am așezat la masa de scris, însă fără să am un plan asupra subiectelor pe care le voi dezvolta. Tema există, este vorba de amintiri personale interzise, și este propusă de sponsorul Editura Cassius Books pentru concursul Spring SuperBlog 2025. Nu aș dori să mă lansez în picanterii, pentru că acelea sunt strict secrete. Nu știu cum au alții curajul, și îi apreciez, așa cum o face Bogadan Dărădan, actor, copywriter, blogger ( Presa în blugi)  și scriitor. El urmează să lanseze în curând cartea  „Confesiuni: Atracții Interzise” , care nu este numai un roman biografic și erotic.



Îți trebuie curaj și talent să vorbești despre amintiri interzise ca să nu cazi în extreme, pudibonderie sau indecență. 

Amintirile mele interzise cele mai secrete sunt bine păstrate. O parte din secrete le confesez doar preotului la spovedanie, unde nu trebuie să îți fie rușine, ci să ai căință. Uneori, mi se întâmplă să povestesc despre una-alta prietenelor mele cele mai bune. Dar nu poți spune totul. Așa cred eu, că există o limită dincolo de care nu putem trece în privința amintirilor interzise și că anumite lucuri e bine să le ținem doar pentru noi.

Și de aici dificultatea de a vă povesti despre astfel de amintiri personale. Sunt persoane foarte închise, care nu doresc să dea detalii despre viața lor, nu au conturi de social media. Aceștia își doresc ca viața lor privată să fie în întregime ascunsă publicului.

Eu nu sunt chiar așa, dar poate că aceia au dreptate. Poți deveni vulnerabil. Atacat în punctele sensibile. 

Ce înseamnă o amintire interzisă? Ceva ascuns de ochii lumii mult timp, poate pentru totdeauna. Cu toții avem secretele noastre. Mai ales în dragoste. Aceasta este credința mea. Copii fiind , ne ferim de părinți, apoi de rude, cunoștințe și mai ales de străini. Sunt lucruri nespuse care e bine să rămână așa. Unii nu poveste despre proiectele lor înainte ca acestea să se materializeze, de teama eșecului. e o fobie de fapt.

Iată o pildă.



Nu este adevărată?

Eu cred că da!

Există întotdeauna printre prieteni scepticul de serviciu. Acela care îți pune la îndoială toate deciziile. Și chiar strică lucrurile frumoase din păcate. Mi s-a întâmplat. 

Și atunci ce facem în general și ce facem cu tema zilei?

Veți spune că sunt prea secretoasă. Nu vă voi dezamăgi, voi scormoni prin memorie după amintiri interzise. Amintirile mele interzise sunt mai inocente.

La grădiniță, de pildă, aveam scris pe talpa balerinilor D și S , pentru că încurcam dreptul cu stângul. Obișnuiam să confund persoane și era mare rușine să nu fie mătușa sau verișoara mea , pe care eu le întrebam curioasă și mirată : „Ce faci aici?” . Am ascuns cheile mașinii în dulap la un hotel, nici eu nu știu de ce, iar părinții, după cum cred că vă imaginați, le-au căutat disperați. Am mâncat și  o mamă de bătaie, așa cum era de așteptat, pentru că nu e de glumă.

Când am mai crescut, mi-au fost interzise cărți precum „Decameronul” de Bocacccio pentru că aveau cusurul de a fi mai destrăbălate, cu aluzii sexuale. Eu citeam de mică, cărți recomandate copiilor, dar am ajuns și la o vârstă la care inevitabil erau strecurate pasaje sexuale în anumite romane. Și acum acestea mă fac să roșesc. Ca și descrierea aparatelor genitale în cărțile de anatomie! Era o provocare pentru profesori în fața elevilor puși pe șotii. 

Ajunsă în ultimul an de liceu, m-am apucat de fumat pe ascuns și mai și chiuleam de la ore pe dealul Capela împreună cu o colegă ce mi-a rămas prietenă. Chiar foarte bună. Nu știu când au aflat părinții mei că fumez, însă și acum e ceva de condamnat. Eu m-am lăsat 10 ani și m-am reapucat. Știu, nu este un obicei frumos și sănătos, dar mi-a intrat în sânge. Anii trecuți, răcită rău, tot voiam să fumez pe ascuns și am fost prinsă în fapt și muștruluită.

Într-a XII-a chiuleam și pentru a merge la bar sau la pizzerie și și acolo fumam pe rupte. N-am avut probleme însă cu absențele și totul s-a terminat cu bine. Nu am exagerat.

S-au îndrăgostit de mine colegi și eu am fost îndrăgostită fără speranță de băieți mai mari sau colegi, dar până la facultate nu am intrat într-o relație amoroasă. Bineînțeles, am făcut și pasiuni pentru actori și cântăreți. Dar nu aveam cum să ajung la ei. Erau inaccesibili. Din vorbă în vorbă, mi s-a întâmplat să mă îndrăgostesc și online cu mult timp în urmă. Povesteam amintiri și fapte de zi cu zi, să nu vă gândiți la video-chat. Ne știam doar din poze și din conversații obișnuite, un bărbat atrăgător. Dar nu am ajuns să ne întâlnim. El locuia în Germania, eu , în țară. Am rupt legătura. Mă îndrăgostesc ușor, dar nu am mai avut o relație după un divorț dureros. Este bine și single declarat, doar că ești mai vulnerabil, adică se pot agăța de tine tot felul de neaveniți. Aceasta este partea proastă a Internetului. Nu voi încerca niciodată aplicații de dating online. Nu am încredere în ele. Pe Internet e mai greu sa-ți faci prieteni în general, adică tot relațiile vechi contează, însă eu am ajuns să-mi fac prieteni prin schimbul de cărți poștale clasice și în grupuri de Beagle, pentru că și eu o am pe Alma. Sunt o fire mai temătoare, deloc aventuroasă, așa încât nu m-aș mai duce, cum am făcut o dată, de una singură pe munte. Nu știu cum de nu am pățit nimic și sper să fiu ferită și pe viitor. Online-ul este un mediu un pic nesigur, are multe capcane. Dar, în fine, să rămânem la safe side în toate!

Cu aceste considerații despre partea sigură voi încheia periplul meu prin memorie, sperând că v-am amuzat cât de cât și că am convins sponsorul Editura Cassius Books, care promovează autori contemporani. Eu am făcut un curs de scriere creativă. Îmi place conceptul. Și eu m-am gândit să îmi scriu autobiografia, dar nu mi-a fost ușor și am întâmpinat reticențe de la persoane pe care ar fi trebuit să le menționez. Și-au dorit anonimatul și a trebuit să le respect dorința. 

Așadar, câteva amintiri interzise ce-și păstrează inocența. 

"If you want to keep a secret, you must also hide it from yourself." –George Orwell, 1984

Dar vă mai spun o vorbă în încheiere:

"Do nothing secretly; for Time sees and hears all things, and discloses all." –Sophocles

Pentru că:

"Three things cannot long stay hidden: the sun, the moon and the truth." –Buddha




sâmbătă, 22 martie 2025

Povești de succes

     De-a lungul timpului am mai scris la probe pentru concursul SuperBlog pentru sponsorul Vindem-Ieftin.ro , Depozit Virtual pentru o multitudine de materiale de construcții, însă nu am vorbit despre povestea incredibilă a fondatorului Cosmin Răileanu.

    Astăzi, în jurul acestei povești, vom vorbi despre cum a transformat el un eșec inițial într-un succes, ce exemplu ne dă și despre exemple personale. Articolul se va înscrie în concursul Spring SuperBlog 2025. 

    Cosmin a concurat la binecunoscuta emisiune Imperiul Leilor prima dată în 2020 cu acest proiect. Atunci, afacerea sa a fost respinsă de investitori, dar acest lucru nu l-a descurajat, deși mărturisește că a fost o experiență dură.  



    Împreună cu echipa sa, a continuat să dezvolte afacerea , iar în 2022, când business-ul generase deja milioane de euro, s-a întors la Imperiul Leilor. De data aceasta, investitorii au fost dornici să investească, chiar 3 dintre jurați, însă Cosmin a ales să-i refuze. A fost o decizie paradoxală, dar matură.

    În prezent, afacerea sa este una de succes, care se pregătește pentru extinderea rețelei de francize și dezvoltarea platformei digitale. 

    Din această experiență, Cosmin a ales să împărtășească niște lecții pentru antreprenori și nu numai , lecții legate de eșec. Viețile tuturor au suișuri și coborâșuri, iar eșecul nu trebuie să ne descurajeze, trebuie să ne alegem partenerii cu atenție și să ne menținem valorile. 

    Mi se pare o poveste extraordinară și rezonez cu aceste idei.

    În continuare, voi scrie câte ceva despre experiența mea personală legată de eșec.

    Ca lecție de viață, cred că atunci când nu ai rezultate , trebuie să continui să muncești, la fel atunci când ai rezultate slabe sau chiar bune. Să continui să muncești. Nu ne lăsăm influențati negativ de un eșec mai mic sau mai mare, pentru că atunci vom fi pierduți. Eu cred că eșecurile în viață sunt inerente, cu toții ne-am lovit de ele, însă nu trebuie să ne lipsească motivația niciodată. Muncim continuu, constant, acest lucru ne înnobilează. Cu lacrimi, cu sudoare, uneori cu bucurie și însuflețire, muncim, acest lucru ne ține în viață și cred că definește însăși condiția umană.

    Eu am fost un elev silitor, cu succese pe linie la școală, mai puțin la Olimpiadele județene. Am continuat să învăț pentru note bune în catalog și medii bune. Am făcut meditații. Chiar atunci când parcursul meu cu studiul matematicii de care eram îndrăgostită a fost deviat înspre pregătirea pentru Medicină (chimie, fizică, biologie), am continuat să învăț. Rezultatele nu au întârziat să apară. Punctul culminant, spre bucuria profesorilor și părinților, a fost succesul meu la Olimpiada județeană de Chimie. A fost autnci o concurență serioasă, iar succesul meu-cu totul neașteptat.

    Mi-a fost mai greu cu materiile pentru Medicină, însă am fost admisă la această facultate de prestigiu. Pe parcursul facultății aveam să mă confrunt cu multe situații dificile, ceea ce nu a dus la cele mai bune rezultate. Răspunderea mi se pare enormă și nu e de glumit cu viețile oamenilor, așa încât aveam să renunț și să mă înscriu ca și Clinical Research Associate în studii clinice, unde, din nou, succesul a fost fulminant. Am muncit cu atâta ardoare și entuziasm! Am niște amintiri nepieritoare! M-am folosit de cunoștințele mele de medicină și am transformat eșecul inițial, căci așa îl consider, într-un succes.

    Peste ani, aveam să revin la medicină, chiar am fost medic pe ambulanță, însă mi s-a părut deosebit de greu și am renunțat.

    Am renunțat după doi ani și la Facultatea de Litere, pe care am făcut-o cu entuziasm, însă sunt activă pe rețelele sociale în grupuri de lectură. Sunt chiar eu însămi inițiatorul unui astfel de grup de lectură, unde postez evenimente literare, recenzii, lucruri legate de lectură, ceea ce consider că este important ca și continuitate. 

    Eșecul este cel mai bun mentor. Ne învață că putem greși, ne putem înșela, însă nu trebuie să renunțăm la aspirațiile noastre cele mai nobile.

    Cel mai important este să nu renunțăm, chiar dacă ne simțim uneori prăbușiți în urma eșecurilor. Să ne ridicăm din cenușă ca și pasărea Phoenix, ca să folosesc o metaforă. Motorul succesului acesta cred că este, a munci și  a nu renunța niciodată, indiferent de adversități. Ne umplu de bucurie succesele și ne întristează eșecurile,  e normal, dar nu trebuie să fim niște oameni înfrânți. „Adevăratele înfrângeri sunt renunțările la vis.”Frumos spunea poetul Radu Gyr. 

    Cred că sufletul este partea indestructibilă din noi, acela cu care participăm la evenimentele diverse din viața noastră. Atunci când sufletul plânge ne este mai greu, însă am învățat că vremurile tulburi nu durează și soarele răsare din nou și pe strada noastră. Nu oricum, trebuie să facem și noi eforturi, însă sunt absolut convinsă că aceste eforturi ale noastre vor da rezultate la momentul oportun. Cu energia pozitivă a succeselor ne vom încărca, spre a ne aminti de ea în momentele mai grele. Toate sunt importante. În viață trebuie să ne și asumăm riscuri, să încercăm. Este esențial pentru dezvoltarea noastră umană. Dacă ne ridicăm după un eșec, devenim mai puternici decât cel care nici măcar nu a încercat.

    Sper că aceste povești v-au inspirat și ați învațat lecția valoroasă de a nu te speria de un eșec și a continua să lupți pentru visurile tale.

    "There is no innovation and creativity without failure. Period." ― Brene Brown ( Nu este inovație și creativitate fără eșec. Punct.)

    În aspirațiile noastre cele mai mărețe, nu există eșec. Aceasta este credința mea. 

    Să aveți inimile pline de visuri îndrăznețe tot timpul! Să fiți încununați de succes și să nu vă temeți de eșec.

vineri, 14 martie 2025

Traduceri inteligente cu Vasco Translator

     Când am văzut prima probă din concursul Spring SuperBlog 2025, cu un enunț atât de tentat, m-am hotărât să mă înscriu în competiție.

    Astăzi vom vorbi despre traducere și anume despre aparate de tradus inteligente, despre translatoarele automate Vasco.

    De-a lungul timpului, participând la SuperBlog, am aflat lucruri noi și interesante, iar traducătoarele instant sunt și ele un lucru nou pentru mine. Le consider deosebit de utile.

    Cu toții folosim aplicații on-line de traducere, e imposibil să nu avem nevoie în diverse ocazii, însă translatoarele instantanee Vasco folosesc mai multe motoare de căutare, sunt mai rapide și mai exacte și în plus au Internet inclus pentru traduceri. Viteza și acuratețea le consider două atuuri importante pentru traducerea instant.

    Aceste aparate de traducere sunt traducătoare on-line, arată ca un telefon și ca accesoriu folositor îndeosebi pentru cei care au mâinile ocupate pot avea Touchless Translation cu    căști cu traducător Vasco Translator E1


Căștile cu traducător pot fi folosite pentru conversații fluente în 51 de limbi. Sunt două căști pentru urechea dreaptă, așa încât una poate fi împrumutată partenerului de conversație. Setările acestor căști cu traducător se reglează prin aplicația Vasco Connect, o interfață ușor de utilizat. Aceste căști detectează automat limba selectată, iar comunicarea va fi naturală. Conectând căștile la traducătorul instant Vasco Translator V4, primești Internet gratuit și nelimitat pentru traduceri. Această soluție este perfectă atunci când călătorești în străinătate.


     Vasco Translator M3 este un translator electronic cu Internet gratuit pe viață. Este un translator vocal care decriptează 76 de limbi și de asemenea text din fotografii în 0.5 secunde. Se pot traduce apelurile telefonice prin simpla alăturare a telefonului și mesajele din chat. Internetul este furnizat printr-o cartelă SIM în aproape 200 de țări. Pe lângă funcția de traducere instant, are și o aplicație de învățare a 28 de limbi străine. Microfonul este precis și zgomotul redus, difuzorul puternic de 84 db, carcasa este solidă, bateria-puternică, ecranul tactil și ergonomic de 2 inchi, cu butoane digitale sau fizice. Pronunția traducerii este cea a unui vorbitor nativ.



        Vasco Translator V4 este superior prin numărul de limbi suportate și ecran de 5 inch.



        Povestea Vasco de traducere instant a luat naștere în Polonia în anul 2008. În 2014 se lansa primul dispozitiv Vasco Traveler, în 2016-modelul Mini 2, în 2020- Vasco Translator M3, iar în 2022- Vasco Translator V4.

    Am vorbit despre funcționalitățile acestor aparate de tradus instant. Îmi place designul și cred că domeniile de aplicare pot fi diverse, mai ales în epoca globalizării. 

    Ca și medic, comunicarea eficientă cu pacienții care vorbesc o altă limbă este esențială. Fondatorul Vasco este chiar paramedic și Vasco, în parteneriat cu Misiunea Medicală Poloneză , se implică în crize umanitare, chiar și în războiul din Ucraina. Este critic să înțelegi suferința aproapelui și să îl poți ajuta, vorbindu-i pe limba lui. Se poate oferi sprijin medical chiar în urgență, contribuind la salvarea de vieți omenești, ceea ce mi se pare foarte important. Fie că lucrăm într-o țară străină, fie în România, dar avem pacienți de altă naționalitate, traducătoarele instant ne pot fi de un real ajutor. De la înregistrarea fără erori a pacienților, până la citirea consimțământului informat, anamneză, diagnostic, urmărire, tratament și externare, avem nevoie de traducere de încredere. Este vital.

    Am lucrat și ca Clinical Research Associate în colaborare cu firme străine, unde limba de comunicare era engleza, dar, pentru a ne înțelege cât mai bine și a traduce documente medicale, se pot iarăși folosi traducătoarele instant. Ca și în orice alt mediu de afaceri, la lucru în companii străine, pentru o comunicare eficientă și fiabilă. 

    Vasco a ajutat și Universitatea Quinnipiac (Hamden, SUA) cu medierea înțelegerii cursurilor și comunicării studenților cu profesorii. Așadar, iată un alt domeniu de aplicabilitate. Tot mai mulți tineri aleg să studieze în străinătate și un astfel de traducător instant le este de un real folos. Dar și noi avem studenți străni, am avut colegi israelieni, arabi, greci. Eu însămi am tradus și structurat cursurile pentru ei într-o manieră organizată, care le-a fost folositoare. 

    Pe lângă acestea, călătorim foarte mult sau avem familii multietnice și avem uneori nevoie de traduceri. La restaurant, în muzee, la hotel, în spații publice, rețea de transport, pentru a citi ziarele. Cu ușurință, se poate utiliza funcția Photo Translator și avem rezultate bune. Sau putem folosi doar traducerea cuvintelor mai dificile pe care nu le cunoaștem, prin funcția text sau vocală.

    Traducătoarele Vasco sunt deja folosite cu succes în multe țări. La noi, au un site, un magazin partener și sunt listate și pe eMAG. Au și service. Aplicația se actualizează prin wi-fi, așadar se observă caracteristici îmbunătățite.

    Datele tehnice cuprinse în articol au fost luate de pe site-ul Vasco România și din podcastul cu Country Specialist, unde sunt expuse clar. 

    Așadar, consider că aceste traducătoare inteligente sunt o invenție foarte folositoare, de care acum am aflat, cu ocazia participării la SuperBlog, care ne aduce mereu lucruri noi și relevante pentru dezvoltarea noastră. A urmat documentarea și am realizat acest articol, pe care acum mă pregătesc să îl lansez în eter pentru dumneavoastră, sperând că vă va fi util. 



miercuri, 12 martie 2025

SuperBlog de primăvară 2025

 Bună seara! 

La 1 martie a început competiția SuperBlog , ediția de primăvară 2025 și tare aș vrea să fiu din nou finalistă cu blogul cel nou. 

Doream să îmi cumpăr un domeniu , dar nu am făcut-o încă.

Și s-ar putea să am probleme cu internetul , din păcate, într-o zonă mai greu accesibilă. Voi încerca soluții.

Ideea e că mă atrage din nou competiția, ca și în alți ani. Nu știu câte bloguri sunt înscrise, nu m-am uitat încă, dar la ediția precedentă m-am clasat destul de sus, ceea ce m-a bucurat.

În orice caz, am rămas surprinsă de realizările competitorilor, documentați, dar și cu simț artistic și cu calități tehnice de excepție. E normal să ”tragi cu ochiul” la cei care câștigă și cred că pe bună dreptate se iau premiile.

Ne străduim să scriem cât mai frumos și să respectăm cerințele tehnice.

Așteptăm cu înfrigurare și emoție notele la fiecare probă.

Și fiecare își dorește să câștige sau măcar să fie finalist al competiției cu participări la toate probele, adică articole de blog originale pe o temă dată de sponsorul probei.

Așadar, îmi anunț intenția de a fi finalist SuperBlog primăvară 2025. Să vedem cât voi reuși la această ediție. 

Zilele următoare am de scris primul articol.

La treabă!