vineri, 25 octombrie 2024

Librării, biblioteci de vis (5)- Edinburgh

 Aici un articol în engleză cu cele mai frumoase 10 librării din Edinburgh. Îmi place farmecul lor arhaic!



joi, 24 octombrie 2024

Picturi (2)-Fanny Ingeborg Matilda Brate

                                             „Girl in a Blooming Garden” (1885)



Pictorița suedeză (1861-1940) a studiat la Academia suedeză regală de Arte frumoase. A primit o medalie regală pentru o pictură cu ea înconjurată de copii de școală. În1887 a studiat la academia Colarossi din Paris. Spre sfârșitul secolului a adoptat stilul impresionist și a aderat la Grupul Skagen.

Cărți poștale(2): Chambord

 Celine Dauriac mi-a trimis această minunată vedere cu fațada de nord-vest a castelului Chambord de pe Valea Loarei, Franța. Secolul al XVI-lea. Colecții de pictură, tapiserie, mobilă și obiecte de artă. În 2017 , grădinile franceze au fost replantate. Are și vii, și grajduri, și grădină de legume.




Cursuri (2)

 Ateliere gratuite ghidate de plantare și grădinărit la Muzeul Hărților, 2-3 noiembrie, 12:00-16:00.

Înscrieri la clubclorofila@protonmail.com cu subiectul Atelier de grădinărit.

Nu este nevoie de experiență anterioară.

Detalii aici (eveniment Facebook)



Librării, biblioteci de vis (4)-Boekhandel Dominicanen

 Înființată în toamna 2006, Librăria Dominicană din Maastricht se află în fosta biserică dominicană, veche de secole (sec.XIII). Pe site au și o minunată prezentare 3D. Are în interior și o cafenea.

O altă prezentare 3D aici.

E impresionantă. Poate cea mai frumoasă din lume.



luni, 21 octombrie 2024

Impactul inteligenței artificiale asupra scrierii literare

     Eu sunt o cititoare împătimită. Îmi place să fiu la curent cu noutățile literare și să le împărtășesc în social media. Sunt cărți ce îmi atrag atenția și mă fac să exclam de uimire și bucurie și de aceea distribui noutățile pe toate canalele disponibile. Am creat chiar și un grup intim pe Facebook pentru cei cu care împart bucuria lecturii : ”Iubesc să citesc 💞 ”

    Cel mai mult mă atrag eseurile despre artă, biografiile, memoriile, scrierile de călătorie, istoria literaturii, dar nu ocolesc ficțiunea, acea artă în care se pune cel mai mult în valoare creativitatea scriitorului.

    Particip la maratoane de lectură, concursuri cu premii în cărți, cluburi de carte; din când în când mai scriu recenzii și mi-am propus să mă ocup mai mult de acestea din nou.

    Vizitez librăriile și bibliotecile, unde mă simt cel mai bine.

    „Să fiu înconjurată de cărți este grădina mea secretă” (Christina Strigas)

    Sunt așadar pentru schimbul de idei și împărtășirea bucuriei lecturii.

    Astăzi vă voi vorbi despre impactul inteligenței artificiale asupra scrierii literare, probă propusă de Editura NICULESCU în cadrul ediției de toamnă a concursului SuperBlog 2024. Cunosc această editură mai ales grație manualelor sale școlare și apreciez enunțul probei care mă pune la lucru. 

    Până acum, am fost destul de indiferentă la inteligența artificială, cu excepția unor videoclipuri și imagini generate de AI care m-au impresionat.

    Cum stau însă lucrurile cu literatura?

    Și nu un eseu pentru școală sau facultate, ci marea literatură?

    Eu admir clasicii și clasicismul, dar, așa cum am spus, îmi place să fiu la curent cu noutățile din domeniul literar.


    Dacă și pentru un eseu didactic cred că se pierd creativitatea, originalitatea, efortul important al documentării, cu atât mai greu mi se pare ca inteligența artificială să înlocuiască opera creatoare a scriitorului.

    Încercări sunt, însă eu cred că tot cu ajutorul inteligenței umane.

    Modelele lingvistice mari (Large Language Models-LLM) din tehnologia care stă la baza aplicațiilor precum ChatGPT și a altor soluții în domeniul prelucrării și înțelegerii limbajului natural sunt dominante, dar încep să fie înlocuite de modele lingvistice mici (SLM) cu performanțe ridicate și costuri reduse¹. Iată că GPT4 împinge limitele limbajului AI, fiind superior predecesorului său GPT3.

    Se poate crea conținut, genera cod sau se pot face traduceri. Nimic fără componenta umană zic eu. De ce o traducere este mai bună ca alta, existând mai multe versiuni? Pentru că avem de-a face cu amprenta traducătorului implicat, om de cultură, cu cunoștințe vaste a uneia sau mai multor limbi străine și stăpân pe cea maternă. Traducătorul, ca și scriitorul, zic eu, trebuie să fie versat în literatura națională și internațională.

    În 2017, Ross Goodwin alimenta AI cu date GPS, cameră auto, microfon pentru a crea nuvela „1 The Road”, după modelul celebrului roman „Pe drum” de Jack Kerouac. AI a generat un text complex ce a fost publicat fără a fi editat. A fost o călătorie de 4 zile într-un Cadillac. Goodwin  a dorit să prezinte textul nealterat, chiar dacă textul menționează de exemplu, repetat, latitudinea, longitudinea și ora zilei. Thomas Hornigold  a concluzionat că AI nu este Jack Kerouac, dar, surprinzător, se poate întrezări o înțelegere profundă. Brian Merchant nu a putut decela o poveste coerentă, dar a remarcat o poezie și câteva rânduri memorabile².

    Alte cărți sunt doar non-sens AI, incoerente gramatical și ideologic.

    Aș fi curioasă să citesc „The Day A Computer Writes a Novel” (2015), creată prin eforturi comune om-mașină de laboratoarele japoneze Sato-Matsuzaki.

    Sau, mai mult, „The Inner Life of an AI: A Memoir by ChatGPT” (2022), poate primul model de acest fel din lume. Chiar mă surprinde scrierea memoriilor de către AI.

    Am auzit că după antrenare în opera Agathei Christie, AI a creat o poveste de suspans în stilul ei caracteristic, „Christie’s Haunted Dollhouse”.

    S-a transformat chiar și ”Romeo și Julieta” într-o comedie, o farsă ce menține farmecul original.

    Brett Schickler a scris via chatbot a carte pentru copii de 30 de pagini. Aceasta este și ilustrată de AI. Se numește „The Wise Little Squirrel:A Tale of Saving and Investing”.

    Inteligența artificială a fost aplicată și în poezie. Chiar eu am testat-o, cerându-i niște versuri despre luna. Rezultatul nu mi s-a părut rău, chiar vi-l voi prezenta:

”In silver whispers through the night,/The moon weaves dreams in softest light./A silent guardian, calm and true,/She bathes the world in a gentle hue.”

    Prima carte scrisă de AI este o carte cu 10.000 de poeme scrise de aplicația chinezească Xiaoice (Microsoft Little Ice) și intitulată „Sunshine Misses Windows”. A fost publicată de editura Cheers Publishing din Beijing.

    S-a scris chiar și haiku: „Autonomous Haiku Machine” de Anthony David Adams.

    Există o multitudine de instrumente software de scriere. Aici sunt listate cele mai bune.

    Cine deține copyright-ul? Aceasta este o problemă complexă; deocamdată se cere autorizare umană.

    Platforma Amazon s-a confruntat cu un aflux de materiale generate probabil de AI puse la vânzare prin Kindle Direct Publishing (KDP) și nu poate verifica identitatea autorului. Astfel, a impus regula de maxim 3 materiale publicate pe zi, pentru a proteja împotriva abuzului.

    Nu am făcut decât să încep și eu să explorez capacitățile, performanțele, respectiv limitele inteligenței artificiale aplicate la literatură. Mă bucură această provocare a editurii NICULESCU. Avem nevoie de 5 minute pe zi de cultură generală , iar eu cred în procesul de învățare continuă, la orice vârstă. Trebuie să fim la curent și cu noutățile din domeniul tehnologiei, parte din cultura generală a zilelor noastre.

    Sunt absolut convinsă că în viitor AI va avea aplicații largi, inclusiv în literatură, dar eu sunt mai mult pentru rolul său de dicționar, enciclopedie, pentru conlucrarea cu scriitorul căruia să îi ofere indicații, propuneri, variante de subiecte, nume, caracterizări, descrieri. Sau chiar propuneri de copertă și preț pentru edituri.

    Spun aceasta pentru că am văzut cu toții dezvoltarea rețelelor sociale ( vezi Rețelele Sociale-Colecția Lumi Viitoare, editura NICULESCU)


    Deși se poate să fiu contrazisă, cred că inteligenței artificiale îi lipsesc intensitatea dramatică, pătrunderea în adâncurile subconștientului, redarea în formă artistică, analiza psihologică detaliată, tensiunile tangibil/intangibil,concret/abstract, real/ireal, imagine/idee.

    Viitorul este al mașinilor spirituale.

    Aș putea da nenumărate exemple de scrieri izbutite, pe care nu cred că inteligența artificială le va putea vreodată egala, deși concurează serios stilul, unicitatea, amprenta unui scriitor. Mă gândesc mai ales la metaforă, creație supremă a spiritului uman și închei cu un citat din marele poet Lucian Blaga: „Poetul. Un donator de sânge la spitalul cuvintelor.”

Imagine creată cu DeepAI


  

¹Dr. Assad Abbas, Mic, dar puternic: modele lingvistice mici descoperiri în era modelelor lingvistice mari dominante, unite.ai

²Good Great Staff, Books Written By Artificial Intelligence: A List, https://allgoodgreat.com/ 

    

    

sâmbătă, 12 octombrie 2024

Puterea de a dărui

     Întotdeauna mi-a plăcut să ajut persoanele aflate în dificultate. Am fost învățată din familie, din copilărie și avem o tradiție, mereu ne consultăm ce cauze să sprijinim. Ajutorul nostru ne ia ceva resurse financiare și timp, nu ne solicită foarte mult, dar cred din tot sufletul că dacă multe persoane se implică se poate face o diferență majoră.

    Acum sunt foarte multe organizații non-guvernamentale și fundații care au ca și scop întrajutorarea semenilor, iar acest lucru ne ajută foarte mult. Internetul , social-media sunt și acestea un factor important de înlesnire a capacității noastre de a fii la curent cu cauzele umanitare în care dorim să ne implicăm.

    Voi vă implicați în cauze umanitare? Credeți că este important? Cum vă raportați la acest subiect?

    Astăzi vă voi povesti câte ceva despre angajările mele în diverse campanii umanitare, sperând să vă determin și pe voi să ajutați în măsura posibilităților dumneavoastră. 

    De-a lungul timpului au fost multe proiecte de voluntariat și întrajutorare unde am ales să particip. Am văzut rezultate deosebite ale unor campanii și pot spune că sunt foarte optimistă. Așa cum am spus, ajutorul fiecăruia dintre noi poate fi minim, însă o promovare largă în rândul potențialilor donatori aduce beneficii importante. 

    Fiind activă în social-media, aleg să distribui toate cauzele în care cred. La un click distanță, progresiv, așa află tot mai mulți oameni și implicarea este pe măsură. 

    Nu observați o emulație, o dorință tot mai mare a oamenilor cu posibilități de a nu rămâne indiferenți la nevoile semenilor aflați în dificultate?! S-au realizat lucruri importante, au fost construite spitale cu dotări moderne, case, școli, biblioteci, toate aceste lucruri de care societatea are nevoie. Sunt nevoi esențiale de care unii oameni sunt lipsiți. Eu cred cu tărie într-o societate ideală, sunt o idealistă. O societate ideală în care toți oamenii să aibă acces la educație și servicii de sănătate necesare. Iar acest lucru se poate realiza numai cu implicarea unui număr cât mai mare de persoane, prin promovare, conștientizare, donații și voluntariat.

    În vremurile noastre, mai mult ca oricând, tinerii sunt îndemnați să facă voluntariat, acest lucru fiind un punct important în CV-ul lor. Cred că ideea provine mai ales din Statele Unite ale Americii și s-a răspândit în toată lumea. Dar la orice vârstă se poate face voluntariat.

    Proiectele în care m-am implicat de-a lungul timpului au fost din domeniile: cultură, educație, sănătate. Lucruri în care cred din toată inima, care îmi reflectă aspirațiile spre o lume mai bună.

    Ieri, 10 octombrie, a fost sărbătorită Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Sănătatea mintală este un drept universal al omului. Obiectivul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare a problemelor de sănătate mintală din întreaga lume și de a mobiliza eforturile în sprijinul sănătății mintale. De afecțiuni psihice suferă nu numai adulții, ci și copiii. La noi, cu ajutorul Fundației Metropolis, se construiește cel mai mare spital de psihiatrie pediatrică din România, chiar în curtea Spitalului Dr.Alexandru Obregia. Este înfiorător, 1 copil din 7 suferă de o tulburare de sănătate mintală, mai ales pe fondul consumului de droguri tot mai răspândit. Alte afecțiuni ar fi anxietatea și depresia. Trimite și tu ”FACEM” la 8864 pentru a dona 4 euro lunar sau donează în cont bancar.

    Altădată mă aflam într-o benzinărie unde am văzut că se strâng donații pentru Bursa de fericire. Este vorba despre campania ”Dăruiește Viață”. Cel mai cunoscut proiect este reconstrucția spitalului Marie Curie pentru copii cu boli grave. 350.000 de persoane fizice și 8.000 de companii au pus umărul pentru finalizarea Spitalului ce deservește în prezent specialități precum oncologie, chirurgie, neurochirurgie, terapie intensivă. Am donat cash, dar se poate dona și online, prin transfer bancar, prin SMS  (”SPITAL” la 8864 pentru 4 euro lunar). Puteți purta un tricou cu detaliile donațiilor prin SMS. Sau puteți achiziționa un produs din Raftul de fericire. Desigur, mă gândesc că știți că puteți dona și 3.5% din impozitul pe venit. Iar firmele, 20% din impozitul pe profit.

    Poate cea mai mare și cea mai cunoscută organizație pentru ajutorarea copiilor aflați în dificultate este Fondul Națiunilor Unite pentru Copii ( UNICEF), înființat în 1946. Zilele acestea, în parteneriat cu TVR, se desfășoară o campanie pentru copiii afectați de inundații, campanie numită ”Împreună facem bine”. Printr-o donație lunară, puteți ajuta acești copii să aibă acces la bunuri esențiale și vouchere sociale, protecție și asistență socială, materiale educaționale și rechizite școlare. Am donat și în alți ani. Dacă sunteți din București și circulați cu metroul, nu se poate să nu vă fi întâlnit cu echipa de fundraiseri UNICEF.

    Cea mai mare organizație independentă pentru protecția drepturilor copilului din lume este Save the Children International. Înființată în 1919, activează în peste 120 de țări, printre care și România. În țara noastră, ”Salvați Copiii” derulează activități în 14 județe și București. Scopul principal este apărarea și promovarea drepturilor copilului și asigurarea protecției copilului în acord cu Convenția Națiunilor Unite. Rezonez și cu obiectivele acestei organizații, de aceea am ajutat cu donații.

    Tot pentru copii, am mai cumpărat dintr-un magazin caritabil eSPERANȚA. Oferta este largă, sunt produse noi și de cea mai înaltă calitate, așa încât cu o achiziție profitabilă pentru dumneavoastră, puteți face și o faptă bună, să ajutați copiii cu afecțiuni grave. Magazinul pune la dispoziție cadouri personalizate. Chiar am luat de la ei și am făcut cadouri, iar primitorii s-au bucurat mult când au auzit că sunt pentru o cauză nobilă.

    Am fost sensibilă și la cauza refugiaților din Ucraina, pentru că am văzut ororile războiului.

    Pentru legătura dintre oameni și animale, am ales să promovez proiectul Dogtors , un proiect frumos în care cred din toată inima. Ei antrenează câini de asistență pentru persoanele cu dizabilități și alte nevoi speciale. Furnizează terapie asistată de animale. 

    Pentru salvarea și protecția animalelor, pe care le iubesc, am cumpărat din magazinul caritabil și am donat asociației Save our Paws

    Mie îmi place să ajut după putere prin donații, promovare și voluntariat. Cred că ar trebui să fie o trăsătură primordială a spiritului uman, puterea de întrajutorare. Acest sentiment de solidaritate umană este cel mai frumos. Îți umple inima de bucurie și speranță pentru un viitor mai bun al lumii noastre. Reflectând la gesturile de susținere a celor năpăstuiți, nu pot să nu amintesc de îndemnul părintelui Nicolae Steinhardt de a oferi orice semn de dragoste venită din inimă, ”Dăruind vei dobândi!”.

    În acest spirit, Depozitele Virtuale renunță la adaos și susțin reconstrucția caselor afectate de inundații din județul Galați. Este o problemă acută, la care Vindem-Ieftin.ro a ales să răspundă prin renunțarea la adaosurile comerciale pentru materialele de construcții,mobilizând peste 50 de francizați și angajați.

    În campania #reCONSTRUIMacasa , Vindem-Ieftin.ro ne propune și ofertele săptămânii la diverse materiale precum țiglă metalică, tablă cutată, panouri sandwich, polistiren, vată bazaltică. 

    Cred că este un gest important. Iată că tot mai mulți oameni se implică în salvarea semenilor aflați în dificultate. De ce să nu facem și noi diferența în viețile celor necăjiți? Pentru cei mai mulți dintre noi este ușor, iar mulțumirea sufletească este imensă. Este ușor și să critici și să judeci, dar să ajuți îți oferă o adevărată bucurie și este un gest cu implicații umane mult mai benefice. Lumea noastră ar fi mult mai bună dacă tot mai mulți semeni ar dori să sprijine cauze umanitare. Eu am enumerat doar câteva. Ce zici, te-ai implicat sau te vei  implica și tu pe viitor?

    Acesta este un articol scris pentru SuperBlog 2024, concursul bloggerilor la care m-am înscris și la care am participat și în câteva ediții trecute.

    A fost o adevărată plăcere să îmi amintesc, să organizez informațiile și să scriu, în speranța că entuziasmul meu este molipsitor.

marți, 8 octombrie 2024

Flori(1)

 Ador și florile și îmi place să am mereu flori proaspete în casă.

De unde cumpăr flori pentru casă sau de oferit?

Bloombox Flowers

Florăria Iris

Kaori Flori

Băiatul cu flori

Buchete din flori românești

Secret Garden

Ce mai admir?

Keira Fleur Hong Kong (au și cursuri on-line în limba engleză)

Petal Republic

Am cochetat acum câțiva ani cu ideea de a face un curs de florist, nu cred ca este timpul pierdut! Poate chiar ikebana!

Picturi(1) -Ivan Shishkin(1)

 Ivan Shishkin este unul dintre pictorii mei preferați. Stilul este realist.

„Pădure de toamnă” -Осенний лес-  a fost pictat în 1876.

Voi vorbi mai mult despre el mai târziu, pentru că merită o prezentare în detaliu.

Acum vă las să vă bucurați de acest peisaj în ton cu anotimpul de afară.





luni, 7 octombrie 2024

Money back guaranteed

 De câțiva ani folosesc aplicația de cashback CashClub . Mi-am făcut cont simplu, am descărcat și extensia pentru desktop. De-a lungul timpului am primit bonusuri de la ei. 

Cum funcționează? La fiecare cumpărătură din cele peste 1000 de magazine partenere primesc un procent înapoi. Atunci când adun minim 50 de lei din economiile listate, plătibile, pot alege să cer banii ce îmi vor fi trimiși în cont.

Au și cupoane de reducere și comparator de prețuri.

Dacă alegeți să vă înscrieți folosind linkul meu de refferal și acumulați 10 lei plătibili din tranzacțiile voastre, atât eu cât și voi primim un bonus de 30 de lei.

Eu am reușit să economisesc bănuți și sunt o adeptă a acestui tip de economisire.
Welcome!


Librării, biblioteci de vis (3)-Scrivener.s Books&Bookbinding

 Scrivener.s Books & Bookbinding este o librărie independentă,  anticariat și legătorie de cărți în Buxton.

O comoară de librărie unde se pot găsi ediții rare și princeps. A doua ca mărime librărie din Derbyshire. Au peste 30,000 volume. Cât mi-ar plăcea să vizitez și muzeul victorian și cafeneaua! 

Delectați-vă până atunci și voi cu imaginile grozave de pe net. Pun doar una pentru atenție. Sigur veți exclama și voi de uimire: ”Vai, cât de frumoasă e!”.







Călătorii(3)-Sinaia

Aveam un draft cu Sinaia de câteva zile, iar astăzi am aflat că în 7 octombrie 1883 a fost inaugurat castelul Peleș, poate cel mai frumos obiectiv turistic din România. 😃Am stat chiar pe domeniul regal La Tunuri și am savurat micul dejun și o cafea pe terasa Cafe Regal, cu o priveliște absolut spectaculoasă! Erau copii care vindeau fructe de pădure...

Altădată am stat la Bastion, tot aproape de Peleș,pe alee, condiții excepționale. Am văzut și un urs cu pui, eram în mașină. În curtea Peleșului am stat să scriu o mulțime de cărți poștale.

Noi iubim Sinaia și am vizitat-o de multe ori. În decursul timpului am mai stat în parc, altă locație deosebită: Regal 1880. Există o cafenea drăguță și în parc. 

Ne-a plăcut și la Internațional (pet-friendly) și actualul Alexandrion Royal (New Montana).

Am fost la cota 1400 și la Casa Memorială ”George Enescu”,  situată într-un cadru natural minunat.

Am vizitat Manastirea Sinaia.

O luăm ușor la pas și admirăm casele vechi, dar și cochetele pensiuni moderne.

O altă atracție a stațiunii este librăria Flower Power, de unde îmi place să îmi cumpăr de fiecare dată câte ceva frumos. Pe grupul ”Un dar, o carte românească” se desfășoară un joc ce implică această librărie. Cine o vizitează spune că are un cadou lăsat de un alt membru al grupului. Îl luați și cumpărați la rândul vostru un cadou, o carte românească. Postați o poză pe grup cu cadoul primit. 



De fiecare dată mă aprovizionez cu dulcețuri și șerbeturi delicioase de la Poiana Fermecată. Se poate comanda și on-line.

Fie vară, fie iarnă, Sinaia își dezvăluie farmecul inedit, este o destinație minunată de călătorie.

Abia aștept să revin! 











sâmbătă, 5 octombrie 2024

Creatori(3)

 Îmi place și broderia. Am început și eu goblen, dar nu l-am terminat și nu mai știu unde l-am pus. O să îl caut.

Dar acum vreu să vă arăt ceva foarte frumos de la Hand Embroidered, o minunăție de site! Litera E de la Emilia 😃



© Elisabetta Sforza (elisabettaricami @ Instagram)

Eveniment(8)

 Noaptea Albă a Galeriilor 

Sute de spații alternative de artă contemporană din București și țară își vor deschide porțile pentru vizitatori în perioada 4-6 octombrie, 18:00-00:00. Intrarea este gratuită.



Eveniment(7)

 Târg de bijuterie contemporană  cu vânzare la Biblioteca Națională a României.

Mai aveți timp să ajungeți astăzi sau mâine până la ora 20:00.

Cu peste 230 de designeri și colective din 40 de țări, Romanian Jewelry Week aduce împreună cele mai inovative și talentate minți din lumea bijuteriilor contemporane. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere creații unice și să interacționeze cu artiști de renume național și internațional.

Romanian Jewelry Week 2024



Călătorii(2)

 Eu nu am fost în toate locurile despre care voi posta, dar călătoresc prin intermediul imaginilor, poveștilor, ghidurilor de călătorie, jurnalelor de călătorie, cărților poștale 💙. Eu am fost în câteva țări din Europa. Ador călătoriile și cred că fiecare țară are comori de oferit. Îmi place să le ”vânez”. 

Am găsit imagini minunate din orașul de poveste Rothenburg Ob der Tauber, cel mai renumit oraș medieval din Germania.





Să călătorim și noi măcar cu gândul. 





Creatori(2)

 Astăzi despre Aliona Bereghici, o artistă din Moldova, care face ilustrație de carte foarte frumoasă și diverse proiecte artistice.

Are și o promoție la cartea ”ORFEU. O călătorie minunată”.

Minunate sunt și desenele ei! 

Cred că voi achiziționa cărți poștale, căci face și așa ceva.

Vă invit să o descoperiți!

Eveniment(6)




𝐄𝐝𝐢𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐬 vă invită 𝐯𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟏𝟏 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎, 𝐥𝐚 𝐀𝐭𝐞𝐧𝐞𝐮𝐥 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧 la lansarea cărții 𝑴𝒖𝒔𝒊𝒄𝒂 𝒓𝒊𝒄𝒆𝒓𝒄𝒂𝒕𝒂 𝒔𝒂𝒖 11 𝒑𝒐𝒗𝒆𝒔𝒕𝒊𝒓𝒊 𝒎𝒖𝒛𝒊𝒄𝒂𝒍𝒆 𝒔𝒖𝒑𝒓𝒊𝒏𝒛𝒂̆𝒕𝒐𝒂𝒓𝒆 de 𝐆𝐚𝐛𝐫𝐢𝐞𝐥 𝐁𝐞𝐛𝐞𝐬̦𝐞𝐥𝐞𝐚. La eveniment vor vorbi, alături de 𝐆𝐚𝐛𝐫𝐢𝐞𝐥 𝐁𝐞𝐛𝐞𝐬̦𝐞𝐥𝐞𝐚, 𝐕𝐥𝐚𝐝 𝐙𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢 și 𝐆𝐚𝐛𝐫𝐢𝐞𝐥 𝐋𝐢𝐢𝐜𝐞𝐚𝐧𝐮.
𝑴𝒖𝒔𝒊𝒄𝒂 𝒓𝒊𝒄𝒆𝒓𝒄𝒂𝒕𝒂, lucrarea pentru pian a lui Ligeti, sintetizează și reunește stiluri diferite, e un fel de istorie concentrată a muzicii – principiu organizator care l-a inspirat pe Gabriel Bebeșelea în crearea unui festival și în scrierea unei cărţi cu același titlu. Cercetând partituri originale și documente de arhivă, el scoate la iveală o reţea de legături între muzicieni născuţi pe teritoriul de azi al României (Bartók, Ligeti, Bergel) sau având tangenţe cu el (Liszt, Brahms, Joachim), și demonstrează, cu pasiune și acribie, că e o enormă greșeală să ignorăm compoziţiile nepublicate ale lui Enescu.
„V-ați pus vreodată întrebarea (inocentă) cum de se pot folosi cuvinte atunci când ești chemat să spui ceva despre muzică? Eu da, și l-am întrebat și pe Gabriel Bebeșelea, rugându-l, dacă se poate, să-mi răspundă în scris. A făcut-o sub forma acestor 11 povestiri «muzicale».
Cunoscându-l cu ocazia Centenarului Monica Lovinescu, când, la Ateneu, a dirijat Concertul pentru pian nr. 3 al lui Beethoven, reîntâlnindu-ne apoi în repetate rânduri, am ajuns să mă întreb dacă nu cumva aveam în față un puer aeternus, în sensul în care vorbește Jung despre creatorii «veșnic copii», care «înverzesc și înfloresc într-o abundență inepuizabilă», purtați în tot ce fac «pe aripile unui limbaj strălucitor».
L-am cunoscut, așadar, cum era și firesc, dirijând, parcă vrând mai întâi să-mi arate ce este muzica. Apoi, și-a amintit de întrebarea mea. Și vrând să mă ajute să înțeleg cum de se pot folosi cuvinte atunci când ești chemat să spui ceva despre muzică, a scris această carte. Nu pot, împreună cu cititorii, decât să-i mulțumesc.“ — GABRIEL LIICEANU
Intrarea este liberă în baza unei rezervări pe aici: https://eventbook.ro/other/bilete-bebeselea-musica-ricercata

Eveniment(5)

 



Festivalul de arte și bucurii ”Zestrea” de la conacul  Zăgujeni

12-13 octombrie

Iubitorii de artă şi frumos sunt invitaţi la o întâlnire cu meşteşuguri şi îndeletniciri vechi asumate de meşteri populari şi artizani din întreaga ţară, într-o adevărată expoziţie în aer liber de minunate obiecte făurite din lemn, lut sau pănuşi, dar şi de adevărate minunăţii cusute cu migală sau de icoane pictate pe sticlă cu multă inspiraţie şi har, se arată într-un comunicat de presă transmis luni de organizatori.”



joi, 3 octombrie 2024

Creatori (1)

 După ce v-am vorbit despre pasiunile mele, probabil ați observat că am început secțiuni pentru fiecare în parte. Aici voi enumera câțiva creatori/site-uri de la care am achiziționat deja produse sau urmează. Deci creatori deosebiți pe care îî admir foarte mult.


artflavours.ro

Bianca Anton

Botanica Paper Co.

Decor diafan

FlorAtitud

Katie Daisy

Liliana Arnaut

Luna Pictata

Madalina Andronic

Miorlauu

Rifle Paper Co.

Ruka

ZadIllustrations


M-aș bucura să îmi completez lista cu sugestiile dumneavoastră.


Librării, biblioteci de vis (2)-St.Nikolaus Hospital

 Cusanusstift este o clădire istorică în Bernkastel-Kues, Germania, fondată de Nicholas de Cusa (1401-1464) în 1458. Nicholas de Cusa a fost un episcop catolic german, dar și filozof, teolog, jurist, matematician și astronom.

 Are o frumoasă bibliotecă renumită în lume. Conține singura copie completă a Proverbia Grecorum (Proverbele grecilor).




Găsită pe profilul Facebook Daniele Mugnaini. Mi s-a părut impresionantă!

Hand-colored aquatint engraving Hospital Cues by F. Hegi



Chiar se potrivește😃


Eveniment(4)

 ”Asociația Urban Events organizează în perioada 4 – 6 octombrie 2024, în curtea Muzeului Național al Țăranului Roman, Târgul Piața Țărănească. Accesul se face prin strada Monetăriei nr. 3, iar intrarea este liberă.

Producători, meșteri, artiști și colecționari din toate zonele țării vă așteaptă cu roade bune de toamnă, cu obiecte fel de fel, confecționate manual, dar și cu obiecte de colecție.
Veți putea târgui icoane pictate pe lemn și obiecte din lemn cioplite, straie populare, covoare și ceramică, cămăși, ii și fote, costume populare, bijuterii și păpuși, jucării, cosmetice naturale, artă sacră, tablouri, pernuțe din lavandă, decorațiuni, marochinărie, obiecte de decor și fel de fel de lucruri frumoase, bune de probat și târguit.
Negustorii și colecționarii de antichități vă invită într-o lume aparte cu obiecte și povești de demult. Puteți admira și achiziționa mobilier, ii vechi, catrințe, covoare, ceramică veche, mobilier casnic, unelte țărănești, porțelanuri, numismatică, carte veche, bijuterii, patefoane și plăci, lăzi de zestre, cufere, instrumente muzicale, vederi, cărti și statuete.
De-ale gurii, puteți târgui miere, țuică, vinuri și palincă, plăcinte și baclava, fructe și legume de sezon, murături, zacuște și dulcețuri fel de fel, kürtőskalács, brânzeturi și cașcavaluri, prajituri de casă, must proaspăt, sărmăluțe, fasole frecată cu glazură de ceapă, ciorbă acră cu afumătură, prune cu orez, pastramă de berbecuț și bulz ciobănesc, toate pe degustate, cum cere tradiția la Piața Țărănească.
Organizator: Asociația Urban Events”

Anunț preluat de pe pagina de Facebook a Muzeului Țăranului Român.


Un loc drag inimii mele!


Eveniment(3)

  




Cursuri(1)

 Vă prezint un curs de excepție al celui pe care îl consider un adevărat mentor, domnul Francisc Mraz. Am participat la varianta restrânsă a cursului acum câțiva ani la Fundația Calea Victoriei și am fost realmente impresionată. Am cules informații extrem de prețioase pentru formarea mea. Lectorul este exigent.

 Am luat anunțul de pe pagina Facebook a Școlii de Fotografie-Fotopoetica !


”Posibil ca acesta sa fie ultimul curs de Fotografie al Scolii Fotopoetica, inchizand astfel un ciclu inceput cu 18 ani in urma . Distribuiti va rugam anuntul sa ajunga la toti cei interesati ...
Mai jos descrierea cursului pe care il stim cu totii ...
Multumim!!
CURS FOTOPOETICA „Francisc Mraz” 2024-2025
Cursul este expus în 30-33 de săptămâni, împărțit pe trei secțiuni. În cazul în care se reunesc aproximativ 20-25 de solicitări, vom începe cursul în a doua jumătate a lunii octombrie 2024 și se va încheia pe la sfârșitul lunii iunie 2025.
Cursul se va ține on-line pe platforma zoom.
Costul cursului integral este de 3x400=1200 euro (în lei curs BNR), deci trei tranșe de 400 euro. Cei pentru care este comod să achite suma integrală de 1200 euro la începutul cursului vor avea o reducere de 200 euro. Cei ce vor parcurge cele trei secțiuni (dar achită eșalonat în trei rate) vor beneficia la final de aceeași reducere de 200 euro. (În concluzie, pentru cei care parcurg întregul curs, costul este de 1000 euro-curs BNR la zi.)
Încrierile se fac până pe data de 15 octombrie 2024 pe adresa de poștă electronică francisc.mraz@gmail.com iar informații suplimentare se pot obține la tel. 0722203529.
Fotografiile mele pot fi vizitate pe site-ul franciscmraz.ro care a devenit și site-ul Școlii Fotopoetica
Cursul conține trei secțiuni tematice, fiecare de câte 10 ședințe de aproximativ 3-4 ore. Cele trei secțiuni sunt trei grupuri bine definite de categorii instrumentare fotopoetice. Poetica fotografică este un sistem coerent de instrumente de expresie fotografică. Cele trei secțiuni sunt:
I. INSTRUMENTE DE TENSIONARE/IRITARE (dinamice). 10-11 cursuri.
1. Liniile generale ale cursului.
2. Fazele fotografierii. Lumea ireală a fotografiei de expresie. Forța câmpului vizual.
3. Tendința spre simplificare în percepția vizuală umană. Ce este simplu? Seniorialitatea simplității. Să compunem simplu, nu complicat (nu zgomotos), simplu, nu simplist. Simplitatea provoaca atracții vizuale, deci simplitatea este o importantă energie vizuală.
4. Fundal fotografic. Fundal plastic. Fundal biatmosferic. Fundal biatmosferic activat din prim plan.
5. Neliniștea culorilor. Ierarhizarea culorilor. Culoarea poate mai mult decât să producă o simplă ordine perceptuala. Diverse funcții ale culorilor.
6. Mijloace de tensionare I.. CRIPTARE FĂRĂ AMBIGUITĂȚI.
7. Mijloace de tensionare II. EXCES DE DINAMISM. DEZ-ECHILIBRU. ASIMETRIE (SIMETRIA ERODATĂ DIN INTERIOR).
8. Mijloace de tensionare III. TRIUNGHIURI INSTABILE SAU INDECISE. DIRECȚII MULTIPLE OPUSE. HAOS ORDONAT DISCRET. MIȘCARE PRIN ȘTERGERE DIFERENȚIATĂ.
9. Mijloace de tensionare IV. ACOPERIRI IMPORTANTE. UMBRE EXPRESIVE. CULORI GREU DE DEFINIT. TĂIETURI "NEPERMISE". REAL + ARTIFICIAL = SUPRAREAL. ALB PERSONALIZAT PE MARGINE.
10. Atmosfera fotografică. Colecta atmosferică.
11. Pictura rupestră. Pictura antică. Concluzii cu foloase fotografice.
II. INSTRUMENTE DE CONTROL ATMOSFERIC (instrumente stabilizatoare). 10-11 cursuri.
12. Ponderea ca greutate vizuală. Mijloace de reglare a ponderii I. : MĂRIME. IZOLARE. SIMPLITATE. AMPLASARE. ADÂNCIME SPAȚIALĂ. CULOARE.
13. Mijloace de reglare a ponderii II.: DINAMICĂ-MIȘCARE. CONTRAST TONAL. GREUTATE TONALĂ. INTERES CONȚINUT. CUNOȘTINȚE ANTERIOARE. VERTICAL-OBLIC.
14. Echilibru, direcție și dinamică în fotografie. Funcția de dominantă de imagine.
15. Dominante de imagine I. LINIA DOMINANTĂ ORIZONTALĂ.
16. Dominante de imagine II. VERTICALA. OBLICA ASCENDENTĂ. OBLICA DESCENDENTĂ. LINIA ONDULATĂ. LINIA ZIG-ZAG. COMBINAȚII DE LINII.
17. Dominante de imagine III. Forme dominante de imagine. CUB-PĂTRAT. PIRAMIDĂ-TRIUNGI. SFERĂ-CERC.
18. Contrastul cromatic. Niveluri de contrast cromatic. Expresivitatea contrstelor cromatice.
19. Maniere de iluminare. Expresivitatea iluminării. Caracteristicile psihoperceptorii ale diverselor maniere de iluminare și a combinațiilor lor
20. Perspectiva în bidimensional.
21. Pictura ev mediu. Cimabue, Giotto, Rubliov, El Greco. Câștiguri fotografice concluzionate din aceste picturi.
III. INSTRUMENTE DE MICRODINAMIZARE care permit coexistența unor instrumente din primele două grupuri instrumentare, care, în absența acestor microdinamizări se comportă antagonic, reciproc anulator. 10-11 cursuri.
22. Instrumentele de microdinamizare I. : CADRU ÎN CADRU. MIȘCAT-NEMIȘCAT. DIFERENȚE DE ȘTERGERE.
23. Instrumente de microdinamizare II. DIFERENȚĂ DE PERCEPERE PD-PG. ACCIDENT ÎN CÂMP UNIFORM. PLAT-PROFUND. UNGHIURI DIFERITE DE VEDERE. VIU-NEVIU. PERSONAJ CENTRAT CU ATMOSFERE DIFERENȚIATE STÂNGA-DREAPTA.
24. Instrumente de microdinamizare III. IRONII FORMALE REPETATE. PĂRȚI DISPARATE A UNUI CORP UNITAR. PORTRET DE GRUP SPAȚIAT. COMPETIȚIE DE DOMINANTE. REAL-REFLEXIE. CLAR-NECLAR. LUMINĂ-UMBRĂ.
25. Valori cromatice individuale I. GALBEN.
26. Valori cromatice individuale II. ALBASTRU.
27. Valori cromatice individuale III. ROSU. VERDE. PORTOCALIU. INDIGO.
28. Umorul și kitsch-ul.
29. Ornamentul cu functie.
30. Portretul.
31. Pictura inceputului de secol XX. in Europa. Concluzii fotografice.
La finalul fiecărei secțiuni, se va institui un curs-graniță conținând lucrări reprezentative din istoria picturii, prin care se recapitulează prin similitudini, instrumente de expresie fotografică discutate în secțiunea tocmai finalizată.
Această teorie a compoziției fotografiilor de expresie este rezultatul cercetărilor unei categorii de picturi, din preistorie până în modernitate, caracterizate prin non-realism, polisemie și incomoditate expresivă.
Alte teorii fotografice exprimate, diferite de FOTOPOETICA, se bazează pe pictura (doar) realistă, „plăcută”, comodă și cu priză la mase (deci atinse de kitsch).
Fotografia expresivă este cu necesitate cel puțin bitemală și are capacitatea să vibreze în mai multe înțelesuri simultane și contrastante. Scurt strudiu comparativ între „Madona” lui Raffaello Sanzio (1483-1520) și „Bunavestirea” lui Simone Martini (1284-13440), între Cina de Taină-Cimabue (1240-1302) și Cina de Taină-Da Vinci (1452-1519); între Crucificarea lui Christos de Salvador Dali și Crucificarea lui Christos de Emil Nolde.
Propun să ținem cursul săptămînal (de 3-4 ore) într-o zi pe la mijlocul fiecăret săptămîni, în intervalul orelor 18-23 cu 2-3 pauze de aprox.10-15 minute.
Recomand să faceți temele fotografice săptămânale pe parcursul săptămânii iar duminică seara (cât de târziu, dar pînă la miezul nopții) să-mi trimiteți selecția dvs. de 5 fotografii micșorate la dimensiunea ecranului (aprox. 1024x768). Eu le văd luni dimineața și luni seara la curs (dacă se va hotărî ca ziua de curs să fie luni) le discut, pe fieare în parte, din perspetiva instrumentarului fotopoetic.”

Sper ca informația să ajungă la toți cei interesați, puteți ajuta cu o distribuire, vă rog!

miercuri, 2 octombrie 2024

Eveniment(2)







Ce minunăție de festival! Vreau și eu! 💘

Tocmai s-a terminat, dar bine că am aflat de el!

Are loc din 1999.

Interferențe culturale, ceea ce apreciez cel mai mult!






Călătorii(1)

 O imagine extraordinară din Assisi Citta della Pace:



Credit foto: ⓒ Beatrice

Vizitați-i profilul. Este minunat! 💜

Îmi amintesc cu drag și de prima mea carte poștală primită în Postcrossing. A fost tot din Assisi. Nu o mai am. Din păcate a ars. Ce efemere sunt lucrurile!😭






Ce voi mai citi(2)

 Nu știu dacă ați observat că am început să enumăr pasiunile mele și să scriu apoi mici articole despre fiecare în parte.

Și ce văd pe Facebook? 

În următorul număr din Dilema veche de mâine apare un articol de mare interes :
”Creatorul de conținut-povestitorul contemporan”

Voi căuta acest număr negreșit! 😃 Sper că și voi, colegii mei!😃